Европейски музикален фестивал

Васко Василев ще се представи с изцяло класическа програмаЕвропейски музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и M-Tel, започва тази събота - 16.02.2008 - в зала "България", от 19:30 часа, с концерт на един от най-талантливите български пианисти - Людмил Ангелов. Осмото издание на фестивала се провежда в четири града на страната: София, Пловдив, Варна и Русе.

В програмата са включени: Пинкас Цукерман заедно с "Цукерман Чембър Плейърс - ZUKERMAN CHAMBER PLAYERS, Васко Василев в цикъла "Концертмайсторите" гостува в програмата на фестивала, Гидор Кремер и "Кремерата Балтика" и Георги Черкин и "Нов Руски квартет" и др.

Камерният концерт на Людмил Ангелов, преподавател в Испания и носител на множество международни награди за изпълненията му на Шопенови произведения, ще се проведе в голяма зала "България", заради изключителния интерес от страна на българската публика.

Следващото предизвикателство от програмата на фестивала, е носителят на три награди Грами - Пинкас Цукерман, който се връща отново в България, с програма творби от: А. Дворжак, Ф. Менделсон - Бартолди,Й. Брамс и различна формация - камерния квартет "Цукерман Чембър Плейърс", на 5 март, в зала "България", от 19:30 часа. В състава влизат: Пинкас Цукерман цигулка, Джесика Линебах - цигулка, Ашан Пилаи - виола, Джетро Маркс - виола, Аманда Форсайт - виолончело, Бенджамин Хохман - пиано.

Вече почти четири десетилетия Пинкас Цукерман има славата на истински феномен. Неговият музикален гений и удивителна техника дълго време възхищават критиците и публиката, а изключителните му артистични постижения продължават да му носят най-високо признание.

Zukerman Chamber Players е създаден от цигуларя в резултат на неговите усилия да мотивира бъдещите поколения музиканти за постигане на все по-високи цели, чрез образование. Той събира четирима свои възпитаници и създава ансамбъла.

За първи път от осем години насам, любимецът на българската публика - Васко Василев, ще се представи с изцяло класическа програма, на 11 март, в зала "България". Концертът е част от цикъла "Концертмайсторите" и гостува в програмата на фестивала.

Най-младият концертмайстор в историята на британската кралска опера "Ковънт Гардън", Васко Василев е роден през 1970. Започва първите си уроци по цигулка едва 4-годишен, а на 9 записва албум със Софийската филхармония.

Една година по-късно вече следва в Централното музикално училище в Москва, възпитало някои от най-добрите изпълнители в света. На 11 март ще чуем произведенията на:П. И. Чайковски - Концерт за цигулкаи оркестър, Л. ван Бетовен - Концерт за пиано и оркестър №5

На 19 март в зала "България", за първи път пред родните меломани ще се представи виртуозът на цигулката Гидон Кремер и неговия струнен оркестър "Кремерата Балтика". В програмата: творби от Й.С.Бах, Х. Горецки, А. Пиацола и др.





{START_COUNTER}