Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Флоренция отдаде почит на големия италиански диригент Рикардо Мути

СВЕТОВНИ ДИРИГЕНТИ

Флоренция отдаде почит на големия италиански диригент Рикардо Мути

50 години от дебюта на маестрото на Маджо Музикале Фиорентино - майските музикални тържества във Флоренция

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 10 юли Флоренция отпразнува 50-годишнината от дебюта на големия италиански диригент Рикардо Мути на един от най-старите музикални фестивали в света - Maggio Musicale Fiorentino, който е създаден през 1933 г.

Новината отбелязва на сайта си Радио Classic FM в материал, озаглавен - "Рикардо Мути - половин век от дебюта му на Майските музикални тържества във Флоренция".

"Нашата култура е нашето величие" и "Ние сме твърде разглезени, защото - за разлика от останалата част на света, живеем с най-големите шедьоври на културата всеки ден - навсякъде в тази наша Италия...", казва в благодарствените си думи Рикардо Мути,

отправени към неговите сънародници на тържественото събитие в Палацо Векио,  в присъствието на кмета на града Дарио Нардела и Кристиано Киарот, председател на фондацията Maggio Musicale Fiorentino.

В емоционалното си слово маестрото е изявил и претенцията италианският език да бъде обявен за "най-красивият език на света", без заимстване на английски думи, като е дал пример,  как в отговор на негов въпрос не би искал да чува "ok", вместо "sì". , се казва още в публикацията.

Рикардо Мути (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 28 юли 2018 г. Рикардо Мути - най-дългогодишният музикален директор на Миланската "Ла Скала" (19 сезона) ще навърши 77 години. На 1 януари 2018 г. той дирижира за пети път Новогодишния концерт на Виенската филхармония, с която е гастролирал повече от 500 пъти в различни точки на света.

Още

Рикардо Мути ще дирижира за пети път Новогодишния концерт във Виена

Рикардо Мути ще дирижира за пети път Новогодишния концерт във Виена

В своята забележителна кариера маестрото е бил главен диригент и музикален директор на много от най-големите оркестри в света, сред които Лондонската филхармония, Операта на Филаделфия, а в момента продължава да ръководи Чикагския симфоничен оркестър и  основания от него Младежки оркестър "Луиджи Черубини". Работил е с Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Ню Йорската филхармония, Симфоничния оркестър на френското национално радио и много други. Многократно е бил гост-диригент на прочутия Залцбургски фестивал.

Тази година, на  11 юли Рикардо Мути застана на диригентския пулт пред оркестъра на Maggio Musicale Fiorentino, за да дирижира операта "Макбет" от Джузепе Верди, където в ролята на Макбет влезе южнокорейката Виктория Йео - стипендиант на Фонд "Райна Кабаиванска", печелила първи награди на редица престижни оперни конкурси в Италия, между които "Магда Оливеро", "Пиетро Монджини" и "Мария Малибран".

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Филхармонията на Елба -  новият символ на Хамбург

Филхармонията на Елба - новият символ на Хамбург

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Васко Василев и солисти на "Ковънт гардън" с концерт на Айфеловата кула през май

Музиканти от 5 националности ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от най-светлите български празници - 24 май

"Приключенията на Нотичка" - начало на пътешествието за деца и родители

Истински фурор предизвикаха премиерните спектакли на музикално-образователното представление за деца

Турският майстор на фретлес китарата Дженк Ердоган отново в София

На 28 април в Sofia Live Club той ще представи последния си албум "Ара"

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events