Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахфест 2015: Цигуларката Рейчъл Поджър

Рейчъл Поджър
Снимка: Бахфест

Баховият фестивал, който се провежда през юни в Лайпциг, много обича традицията, но и новостите и необичайните сътрудничества. Част от тях са детските академии, включени в циклите за деца "Бах за нас". Миналата година тази творческа работилница събра млади музиканти от Германия и Полша. През 2015-а това бяха ученици от Германия и Китай, като с тях работи не кой да е, а носителят на Баховия медал Херман Макс.

В годината, когато Лайпциг празнува хилядолетно присъствие в историята, впечатляваща изява имаха възпитаници на две от най-реномираните учебни заведения в света – Кралската академия за музика в Лондон и Джулиард скул в Ню Йорк.

Музикантите се събраха за концерт с музика от Йохан Себастиан Бах в църквата "Свети Тома" на 19-и юни. Пред тях застана носителят на Баховия медал през 2012 година Масааки Сузуки, а концертмайсторът също беше от висок ранг – прочутата барокова цигуларка Рейчъл Поджър, която често работи с ансамбли като The English Concert, Оркестър от епохата на Просвещението, Академия за старинна музика Лондон. През февруари тази година Поджър стана първата жена, носителка на Баховата награда, връчвана вече 10 поредни години от Кралската академия за музика в Лондон.

Чуйте репортажа от Лайпциг и интервю с Рейчъл Поджър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!