Френският пианист Жан-Ив Тибоде ще свири в помощ на "деца на улицата"

Световноизвестният френски пианист Жан-Ив Тибоде ще свири на първи март в зала "България" със Софийски симфоничен оркестър под диригентството на Оливър Гилмур. Той идва у нас по покана на Френския културен институт и фондация "Музика без граници". Концертът му ще е благотворителен. Приходите от продажбата на билетите са за новосъздаденото сдружение "Деца и юноши", което ще развива програми в подкрепа на лишените от дом и родителски грижи "деца на улицата" в София. Негови учредители са фондация "Свободна и демократична България", Български червен кръст и Столичната община. Част от децата, за които се грижи сдружението ще присъстват на концерта. Повечето от тях за първи път ще влязат в концертна зала.

Жан- Ив Тибоде е признат по целия свят като майстор на пианото. Артист на музикалната компания "Дека" с над 30 записа. Има участие в игралния филм на Брус Бересфорд за Алма Малер със заглавие "Невяста на вятъра", където изпълнението му е представено в саундтрака на филма. Светът на модата също обръща внимание на Жан-Ив Тибоде. Сценичното му облекло е дело на Тиери Мюглер и лондонската дизайнерка Вивиан Уестууд.

С френско и германско потекло Тибоде е роден в Лион, Франция, където от пет годишен започва да свири на пиано, а на седем прави първите си концерти. Едва 12 годишен постъпва в Парижката консерватория и започва да печели френски и международни награди.

Ключови думи към статията: