Музикални и танцови прояви

Лауреатски дни ''Катя Попова'' в гр.Плевен
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
4.2 от 18 гласа
10.12.2023 г. -
20.12.2023 г.


 
Фестивала се провежда в периода между 10 и 20-ти декември. Учреден е през 1966 г. Фестивалът до днес носи името на родената в Плевен оперната прима Катя Попова (1924 - 1966). Сега се провежда всяка нечетна година.
Фолклорни фестивали и събори
Тя е една от основателките и първи участници в тогавашния Международен музикален фестивал "Лауреатски дни".
Фолклорни фестивали и събори
Форумът представя всяка нечетна година постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа.
Фолклорни фестивали и събори
По регламент участниците във фестивала трябва да не са по-възрастни от 32 години, да са носители на награди и лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси в предхождащите три години преди поредното издание на "Лауреатските дни".

Всички концерти от програмата на фестивала са безплатни и със свободен вход за всички желаещи.

Домакин и организатор по традиция е Община Плевен, съорганизатори на фестивала са плевенското читалище ЛИК и Българско музикално сдружение София.
Фолклорни фестивали и събори
Катя Попова
добива голяма популярност, след като получава Първа награда на V световен младежки фестивал в Букурещ през 1953 г. , а по-късно и Втора награда на Международния певчески конкурс на името на Ема Дестинова и Карел Буриан през 1954 г. в Прага.

През 1955/56 г. тя е изпратена на специализация в Болшой театър в Москва.
Фолклорни фестивали и събори
Неин вокален педагог там е проф. Сергей Мигай, с нея работят и диригентите Борис Хайкин и Василий Неболсин. В Москва тя участва в много концертни програми, а след края на специализацията прави продължително турне из цяла Русия.

След завръщането на Катя Попова в България, започва нов етап в нейната певческа кариера. Многобройни са изявите и в страната и преди всичко в чужбина – Великобритания, Испания, Гърция, Виена, Москва, Дания, Англия, Куба, както и в много градове в Япония и др.
Фолклорни фестивали и събори
След неин рецитал в Рим италианската преса я нарича “българската Рената Тебалди”.

В нейна памет, учредените през 1966 г. в родния и град музикални празници, от следващата година се наричат Лауреатски дни “Катя Попова” – България отдава своята заслужена почит към една от най-талантливите оперни прими – обаятелната и незабравима Катя Попова.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Плевен
Читалище ЛИК
Българско Музикално Сдружение
Българско Музикално Сдружение Facebook



Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори





Вижте по-голяма карта



Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания